
Contextul
Anca Petrescu este psihoterapeut, facilitator de constelații sistemice, trainer și artist plastic, un om mișto pe care l-am cunoscut în urmă cu 8 ani. Colaborarea noastră a pornit într-un punct în care Anca a simțit că e pregătită să-și arate toate laturile simultan, într-un mod coerent și, mai ales, aliniat cu cine este ea ca om.
Brief-ul
Anca a avut nevoie de rebranding și de site, cu mici asteriscuri:
Din vechiul site și vechea identitate vizuală păstrăm puțin spre deloc, fiind creată într-o altă etapă a vieții, pentru o altfel de Anca.
Noua identitate vizuală trebuie să poată susțină și să exprime toate ariile de activitate, ideal printr-un simbol.
Site-ul va avea atât rol de prezentare și de educare, cât și un spațiu de expoziție pentru picturile sale.
Provocarea
Așa cum spuneam, Anca e un om complex, cu multe părți pe care le-a integrat de-a lungul timpului - părți care, până la momentul brandingului, nu aveau „o casă” și un fir vizual și narativ coerent. Provocarea a fost să găsim numitorul comun și simbolul care să exprime multitudinea de fațete ale Ancăi.
Procesul de clarificare și (re)conectare
În cazul brandurilor personale, ne alocăm mai mult timp pentru a înțelege și pentru a cunoaște omul din fața noastră, dincolo de ce face și în ce fel. De multe ori, procesul de branding e și un proces de devenire și de asumare a omului care stătea ascuns sau care nu reușea să exprime tot ceea ce este.
În etapa aceasta, am avut mai multe discuții cu Anca, prin care am căutat să înțeleg(em), în primul rând, care a fost declicul emoțional - ce i-a dat curaj și încredere că e momentul să facă pasul. De ce facem asta? Pentru că, un proces de branding făcut doar pentru că „toată lumea are logo” uneori nu duce nicăieri sau, și mai și, duce la un rezultat plăcut vizual, în timp ce omul nu e pregătit emoțional să iasă „în lume”.
În cazul Ancăi, declicul a fost rezultatul multor ani de lucru cu ea însăși și senzația că vechiul branding e mai degrabă o ancoră din trecut decât o oglindă a prezentului.
Procesul vizual
Ca să putem începe lucrul la identitatea vizuală, am trecut întâi prin întrebările de branding rafinate în ultimii 10 ani, menite să ne dea un set de repere vizuale și să ne ajute să înțelegem universul interior al Ancăi. În plus, ea a făcut și Testul Arhetipurilor de Brand, care ne-a ajutat să dăm încă o dimensiune briefului.
Ca punct de plecare am avut 2 direcții clare, plus libertatea de a explora o a 3-a variantă:
Yggdrasil (Copacul Vieții)
Mandala Tibetană
Alte simboluri (ideal, inspirate din natură)
După cum vezi, fiecare propunere rezolva diferit brief-ul, tocmai pentru a avea suficiente opțiuni din care să alegem direcția potrivită. Numitorul comun în toate 3 este ideea de a folosi un spectru foarte mare de culori. Și nu orice culori - culorile dintr-un tablou pictat de Anca.
Feedback-ul
După primele propuneri și câteva zile de lăsat ideile să se decanteze, concluzia Ancăi a fost clară - Copacul Vieții e varianta câștigătoare, însă cu o serie de ajustări, inspirată din celelalte 2 propuneri:
Folosim paleta de culori de la varianta 3 (cea cu scoica).
Copacul ar trebui să aibă forme mai organice, eventual să pară pictat.
Păstrăm simbolul mandalei și cea a scoicii drept icons pentru secțiunea de servicii de pe site.
Așa am ajuns la variantele acestea:


Rezultatul
Varianta câștigătoare este cea cu copacul minimalist, care pare a fi pictat - forma sa fiind inspirată dintr-un alt tablou creat de Anca. Cercul este singura parte din vechea identitate care a fost păstrată, simbolizând spațiul conținător din ședințele de terapie și din sesiunile de constelații.
Paleta cromatică a fost o provocare, conținând aproape toate culorile de bază într-un spațiu foarte condensat. Uite cum arătau simbolul vechi, comparativ cu cel nou:

Rezultatul final este un mix între explozia de culoare și spațiul alb din jurul său. Atât site-ul, cât și materialele create pentru Anca au un fir roșu (mai bine zis, multicolor) și dau coerență.
Site-ul
Am construit site-ul mergând în aceeași linie cu identitatea vizuală, inserând detalii legate de pictură sau simbolurile mandalei și a scoicii. În varii forme, am folosit explozia de culoare în reconstrucția site-ului, însă am avut grijă să o temperăm și să o echilibrăm folosind în 80% din cazuri doar fundal alb. Iată evoluția site-ului de la varianta anterioară la cea aliniată cu noua identitate vizuală.
Așa cum spuneam, site-ul are atât rol de prezentare și de educare, cât și rol de studio/expoziție pentru picturile Ancăi, având integrată funcția de shop într-o manieră care îi permite să prezinte atât portofoliul, cât și picturile disponibile.

Lecțiile noastre
Cea mai importantă lecție a fost să nu grăbim omul. Cu alte cuvinte, am fost atent la ritmul Ancăi și, mai ales, la procesul ei de ieșit în lume. Asta a însemnat să lucrăm în secvențe, cu pauze de respiro între, cu discuții de check-up și de reconectare ca de la om la om. Ca să fim conciși, uite și restul lecțiilor:
La fel ca în terapie sau coaching, clientul dă ritmul (iar școala de coaching pe care am terminat-o în pandemie îmi prinde tare bine în procesele de branding personal)
Pe unii oameni ajungi să îi înțelegi repede și să intuiești care dintre ideile apărute în etapa de storming de li se potrivesc. Anca e unul dintre acei oameni la care am știut rapid ce va fi potrivit și ce va fi doar „drăguț, dar fără emoție”.
Apropo de intuiție, pe cât de nebuloasă e pentru mediul științific, pe atât e de utilă în procesele creative. La fel ca skill-urile, teoria și sistemele de design, mi-am rafinat intuiția în timp. Cei 10 ani de creat branding-uri și campanii au contribuit enorm la dezvoltarea acestui al 6-lea simț.
Perspectiva clientului
La nivel de imagine exterioară (branding) mă simțeam prăfuită și ”outdated”. Era ca și cum o fată de 18 ani se îmbrăca cu hainele bunicii. Așa că m-am hotărât rapid să schimb ceva la acest capitol, iar Andrei și POARTA 9 au fost alegerea directă deoarece îi știam de mult și rezonasem cu modul în care puneau problema.
A fost o experiență surprinzătoare, mai plăcută și împlinitoare decât mă așteptam. De obicei eu sunt cea care îi însoțesc pe alții și creez spațiul în care aceștia se simt înțeleși și acceptați.
Ei bine, (în afară de propriul meu spațiu terapeutic cu analista mea) în relația cu Andrei am primit același lucru, ceea ce a fost esențial când e vorba de a mă arăta lumii - e o zonă sensibilă și vulnerabilă pentru mine. Răbdarea și intuiția lui m-au însoțit în acest proces creativ și structurat în același timp. A fost un travaliu de aproximativ 6 luni - atât interior (eu cu mine), cât și exterior (eu cu Andrei și simbolurile ce au ieșit la suprafață). Mulțumesc pentru tot, Andrei!