top of page

Îndrăgostitul - Arhetipurile de brand

Încheiem seria despre #arhetipuridebrand, în care îți arătăm cum construim branduri folosind instrumente din psihologie și marketing. Dacă data trecută am vorbit despre Magician, azi anunțăm cu fluturi în stomac Îndrăgostitul.


Pe scurt, arhetipurile de brand sunt preluate de la Jung și reprezintă 12 tipologii sau trăsături de caracter pe care orice cultură le poate găsi într-o formă sau alta în povești, basme, mituri și în viața de zi cu zi. Cu alte cuvinte, Jung a comprimat toate personajele universale și le-a găsit locul la masa rotundă.


Back to you now 👉 Dacă business-ul tău caută să creeze senzația de conexiune, de intimitate sau de lucruri cu adevărat frumoase, atunci sunt șanse mari să aibă Îndrăgostitul (The Lover) ca arhetip dominant.


Îndrăgostitul este simbolul iubirii și al apropierii. Mai mult, brandurile cu un astfel de arhetip caută ca oamenii să se simtă atrăgători și iubiți. De foarte multe ori, produsele și serviciile unor astfel de branduri sunt într-o zonă premium, cu mare atenție la detalii – de la cum este ambalat, la miros și texturi. Victoria’s Secret de exemplu, parfumează toate pungile de cumpărături.


Superputerea unui astfel de brand este că invită la conectare – cu cineva drag, cu propriul corp, cu propriile simțuri. Godiva comunică atât despre ideea de a oferi cea mai bună ciocolată cuiva drag, dar și despre plăcerea de a o mânca. Alfa Romeo de exemplu, este recunoscut pentru mașinile frumoase, nu neapărat pentru cât sunt de bine construite.


Așa ajungem la slăbiciunea unui astfel de brand: din nevoia de conectare/acceptare, astfel de branduri pot ajunge să manipuleze sau să exagereze în comunicare. Pot ajunge să apeleze atât de mult la emoții, că se pierde esența sau este denaturată în favoarea trezirii unei emoții.


Așadar, dacă alegi ca arhetip dominant Îndrăgostit, ține minte:

🥰 Brandul tău comunică cu și pentru conexiune, cu și pentru public. În momentul în care începi să vorbești doar despre tine, ai ieșit din Îndrăgostit.

🥰 Ai grijă la exagerări. E ok să evoci emoții și să îi inviți pe oameni să (re)trăiască anumite stări, dar dacă faci asta ca să maschezi faptul că ai servicii sau produse slabe, asta se numește manipulare.

🥰 Produsele trebuie să fie bune, dacă nu excelente. Nu poți invita oamenii să se conecteze sau să-și arate iubirea dacă tu vinzi produse care nu funcționează sau sunt slabe calitativ. E ca și cum ai încuraja pe cineva să iasă la date și i-ai vinde trandafiri ofiliți.


Asta a fost seria de arhetipuri de brand inspirate din munca lui Jung. Dacă le-ai ratat pe celelalte 11 arhetipuri, le găsești aici.

anpc-01
anpc-02
  • LinkedIn
  • Instagram
  • Facebook

© POARTA9® 

Cookies  GDPR  |  T&C

POARTA 9 CONSULTING SRL
RO46677961   |  J29/2412/2022

Măgureni 103, PH

bottom of page